Lampen vervangen om de wereld te redden

Aan het einde van de film “an inconvenient truth’(een ongemakkelijke waarheid) van All Gore, vertelt hij ons hoe we ons gedrag kunnen veranderen om de aarde te redden. Eén van de dingen die we volgens hem kunnen doen is onze lampen vervangen.

Energy battle

Afgelopen jaar hebben mijn kinderen en ik meegedaan met een ‘energy battle’. Een van onze tegenstanders had het de hele tijd over het vervangen van lampen. In de maanden die volgden, was hij verrast en teleurgesteld met de enorme hoeveelheid elektriciteit die hij en zijn familie nog steeds gebruikte. Hij verdacht zelfs zijn buren ervan dat zij illegaal elektriciteit bij hem aftapten. Eindelijk ontdekte hij dat hun eigen waterkoker; hun koffiezet apparaat; hun magnetron; hun televisie; hun ijskast; hun tweede ijskast; hun vriezer; hun vaatwasser; het dagelijks gebruik van hun wasmachine en droger (en waarschijnlijk nog een aantal apparaten) ook elektriciteit kosten . . .  heel veel elektriciteit.

Desalniettemin hadden ze gelijk waar het lampen betreft. We kunnen energie besparen door lampen te vervangen.

Aan de slag

Allereerst heb ik een lijst gemaakt van ALLE lampen in mijn huis. Ik heb hun wattage genoteerd en de grootte van de fitting.

Watt oud Watt nieuw Fitting Winkel/merk
Woon kamer Eet tafel 4.6 4.6 Groot Kruidvat
Plafond
Boekenkast 7 spaarlamp 7 spaarlamp Klein
Bank 3 led 3 led Trafo Ikea
Schommelstoel 3 led 3 led Trafo Ikea
Laptop tafel 3 led 3 led Trafo Ikea
Gang Plafond 7 gloeilamp 3 led Groot Action
Gang kast 8 spaarlamp 8 spaarlamp Groot Philips
Toilet Plafond 25 gloeilamp 3 led Groot Action
Keuken Plafond 7 spaarlamp 3.2 led Groot Kruidvat
Kastjes
Overloop Plafond 1.2 led 1.2 led Groot Majestic
Badkamer Plafond 25 gloeilamp 3.2 led Groot Kruidvat
Slpkamer Na Plafond 25 gloeilamp 3 led Groot Action
Bureau 3 led 3 led Trafo Ikea
Slpkamer Ni Plafond 5 spaarlamp 3 led Groot Action
Bed 3 led 3 led Trafo Ikea
Slpkamer CR Plafond 7 spaarlamp 3.2 led Groot Kruidvat
Bed 3 led 3 led Trafo Ikea
Zolder Plafond 8 spaarlamp 8 spaarlamp Groot Megaman

 Spaar lampen

Spaar lampen waren lang het summum van zuinige goede lampen.

  • Allereerst zijn ze duur. Een gewone spaarlamp kan al snel € 7,- kosten.
  • Een aantal keer heb ik gratis een grote dure spaarlamp gekregen. Ik woon in een klein huisje. Ik gebruik kleine lampen en deze grote spaarlampen zijn voor de meeste plekken gewoon te groot. Ik gebruik er eentje in de gang kast en eentje op zolder. De rest hield ik apart in een doos, wachtend op . . . nadat ik bovenstaande lijst gemaakt had, realiseerde ik me dat ik ze nooit elders dan in de gangkast en op zolder zal gebruiken en als de lampen die daar nu branden kapot gaan, dan koop ik ook voor daar led lampen. Dus heb ik alle grote dure spaarlampen weg gegeven.
  • Om heel eerlijk te zijn ergerde ik me in sommige situaties aan de ‘opwarmtijd’ die spaarlampen hebben. Soms moest ik iets in een kamer pakken, deed de lamp aan en moest dan in het half duister zoeken. Tegen de tijd dat ik gevonden had wat ik zocht, brandde het licht op volle sterkte, deed ik het uit en ging ik weer naar beneden.
  • In andere situaties (wc en tandenpoetsen in de badkamer) is het bezoek en daarmee je lichtbehoefte ook heel kort.

Led lampen

Led lampen kosten weinig elektriciteit, maar geven wel heel veel licht. Sommige mensen zeggen dat ze geen led lampen willen, omdat ze de ‘energie’  van de lampen niet prettig vinden. Ik begrijp niet goed waar ze over mopperen. Ik heb een paar ‘warm wit’ lampen en die zijn helemaal prima. De nieuwe led lampen kostten € 2,49 per stuk. Het was misschien niet kosten effectief om ze allemaal te vervangen, maar dit voelt goed. Dit geeft mij rust, dus wat mij betreft was dit het waard.

Lampen die ik heb vervangen door Led lampen

  • In de gang en in mijn slaapkamer, had ik gewone gloei lampen die nauwelijks licht gaven.
  • In de kamer van Chris en Roos hing een spaarlamp.
  • De wc wordt iedere keer maar voor een minuutje bezocht, dus een spaarlamp is ook daar niet echt logisch.
  • De badkamer heeft met name twee activiteiten: tanden poetsen en douchen of badderen en maar één lamp. Voor het tanden poetsen wil ik direct goed licht hebben. Ik wil niet wachten totdat een lamp op volle sterkte brand. En ook hier ben ik in een paar minuten klaar. Hier had ik een normaal 25 Watt gloeilampje. Maar als ik in bad zit, kan dat uren duren. En voor badderen heb ik niet echt behoefte aan sterk licht.

Fitting

Door bovenstaande lijst was ik eindelijk in staat om te tellen hoeveel lampen ik in huis heb waarin enkel lampjes met een kleine fitting passen . . .  één . . .  En ik had zéven extra lampjes met een kleine fitting om erin te doen. Sommige lampjes waren zelfs te lang om in de lamp te passen. Ik heb ze gewoon allemaal weggegeven. En alle lampjes die ik uit mijn andere lampen gehaald heb ook.

Terugkijkend

Het is wellicht een ongemakkelijke waarheid dat we de manier waarop we leven moeten veranderen om de aarde te redden, maar nu ik dit deel van mijn leven veranderd heb, moet ik zeggen dat het vrij relaxed voelt, haast . . .  nou ja ehm, gemakkelijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *