Kan ik leven zonder vriezer?

Een aantal jaar geleden ging onze vriezer kapot. Ik vermoedde dat het vrij gemakkelijk zou zijn om hem te laten repareren, maar de voorrijkosten, de reparatiekosten, materiaalkosten . . . bij elkaar zou het toch nog wel een tegenvallend bedrag worden. Voor mij dan, niet voor de reparateur. Dus ik moest nog even nadenken, niet dat ik nou zo arm was, maar zo’n vriezer verbruikt toch ook best wel veel stroom. Zeker omdat er meestal toch wel veel ijsvorming plaatsvond. Ik ontdooide hem heus wel af en toe, maar het had ongetwijfeld eigenlijk veel vaker gemoeten. En eigenlijk was ik ook wel geïnteresseerd om uit te vinden waar het leven zonder vriezer ons zou ‘raken’.

Brood, spinazie en ijsjes

We gebruikten de vriezer met name om brood, spinazie en ijsjes te bewaren. Ik had toch niet ECHT een vriezer nodig voor zulke triviale zaken?
Ik stopte met het kopen van gesneden brood en begon het brood zelf te snijden. Een ongesneden brood blijft langer vers. Wanneer ik spinazie wil eten, koop ik een pak en gebruik ik alles in één maaltijd. Tijdens hele warme dagen, gaan mijn kinderen samen naar de supermarkt en kopen een pak ijsjes, dat ze dan op moeten hebben voor de ijsjes gesmolten zijn. Ze lijken dit niet heel erg te vinden.

De vriezer werd dus nooit gerepareerd. Uiteindelijk heb ik hem naar de stort gebracht, waar hij gerecycled werd.

De wondere wereld van het wecken

40 potten appelmoes

4 potten bloemkool, 8 potten boontjes, 8 potten worteltjes, 40 potten appelmoes

En soms, wanneer ik hele interessante aanbiedingen zie, dan baal ik gewoon van mijn vriezerloze bestaan. Dan zou ik eigenlijk gewoon hEEEEEEEl veel van iets willen kopen en mijn vriezer volstouwen. Maar dat heeft dus geen zin, want ik heb geen vriezer.

Wat ik dan natuurlijk eigenlijk zou moeten doen is wel die interessante aanbiedingen kopen en de boel wecken. En dat heb ik ook wel gedaan een aantal jaar geleden. Toen prijkten er vier potten bloemkool, acht potten boontjes, acht potten worteltjes, vier potten broccoli en zo’n 60 potten appelmoes en appel perenmoes op de planken van de gangkast.

Maar ik eet eigenlijk liever niet uit potten. En van die broccoli verwachtte ik dat het tot snot gekookt was. Vorig jaar heb ik een aantal van de potten leeggegooid, omdat met name de broccoli ondertussen bedorven bleek en toen kwam ik erachter dat de broccoli vreemd genoeg nog gewoon stevig aanvoelde. Toch staan de andere potten onaangeroerd op de volgende inspectie ronde te wachten. En wat die potten appelmoes betreft . . . we eten gemiddeld zo’n vijf potten appelmoes per jaar, dus we hebben nog voor de komende acht jaar genoeg appelmoes.

De multifunctionaliteit van een vriezer

“Zeven motten, in een mantel, wiedelewintel, wiedelewantel” Dat zong mijn broertje tot vervelens toe. Ik vond het ook wel een beetje een grappig liedje, want “de ouders, woonden in de schouders”. Al had ik eigenlijk geen idee wat motten nou precies waren. Nou, mijn kinderen wel hoor: “Chris daar vliegt een mot! Daar, bij je hoofd, andere kant, sla hem!”

Een vriezer kun je blijkbaar ook gebruiken om wollen kleren een anti motten behandeling in te geven. Wanneer je de wollen spullen een etmaal in een vriezer laat zitten, dan zijn de motten en of motten eitjes die in de wollen stof zitten bevroren. Mogelijk is het een idee om de wollen stof een beetje vochtig te maken voordat je de mantel, trui, deken, sjaal, muts in de vriezer doet. Tsja, ik heb er dus geen ervaring mee, want ik heb geen vriezer, maar daarvoor zou ik m af en toe wel willen hebben. Nu moet ik wachten tot het buiten vriest. En dat moet ik dan ook nog tijdig in de gaten hebben en puf hebben om erop te reageren en spullen bij elkaar te zoeken en buiten aan de waslijn te hangen. “Hmm, goh, ’t bleef toch boven nul vannacht, maar misschien komende nacht? Nee ook niet.”

Dus kan ik leven zonder vriezer?

Tsja . . . Ik heb nog niet het ‘Laura Ingalls niveau’ van apparaat-loos leven bereikt vrees ik. Ik denk dat ik tegenwoordig gewoon efficiënter gebruik maak van de vriezer van de supermarkt. Ik kan dus nog wel wat leren op dit vlak: drogen, fermenteren, wecken en . . . ook eten wat ik in de kast heb staan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *