Energie transitie op micro schaal

Vandaag heb ik het jaarafschrift van onze energie leverancier ontvangen, dat is altijd grappig.

We zijn een vrij normaal gezin, ikzelf 45, dochter 24, zoon 16 en dochter 7. Zoonlief is behoorlijk game verslaafd, zit helaas uren per dag achter de computer.
‘Ja duh! Ik heb de computer nodig voor mijn huiswerk.’
En wanneer ik even later kom kijken naar dat huiswerk . . .
‘Ja, maar nu heb ik even pauze.’
En wanneer hij ’s avonds naar bed gaat: ‘Ik heb vandaag maar twee potjes league of legends gespeeld.’ Een uur later bedenk ik me pas dat ik ook had moeten vragen: ‘Eneh hoeveel potjes Overwatch? En heb je ook nog toevallig vandaag Minecraft gespeeld? Of op YouTube gekeken naar iemand anders die deze spellen speelt?’

Onze jongste smurf, spreekt voor een Nederlandse zevenjarige, behoorlijk goed Engels. ‘Ja, want ik heb een Engels nichtje.’ verklaart ze zelf deze verworvenheid. Maar ik weet dat het komt door de uren dat ze op haar ipad filmpjes van my little pony, Peppa pig en dergelijke kijkt.

Wanneer ik thuiskom met stapel leen of huur dvd’s bekijkt mijn oudste mijn buit. ‘Heb ik al gezien, heb ik al gezien, heb ik al gezien, heb ik al gezien, oh, deze is leuk. Ja, heb ik ook al gezien.’
Dus eigenlijk zijn we een vrij normaal gezin. Maar toch niet helemaal.

Elektriciteit

Ons elektriciteitsverbruik was het afgelopen jaar 354 kWh. Voor nog ‘normalere gezinnen’ ligt dat minstens rond de 3500 kWh.
We hebben een paar zonnepanelen op het dak. ‘Aha,’ zeggen veel mensen dan. ‘dat verklaart het. Ja, zo kan ik het ook.’ Maar nee, 354 kWh is ons verbruik. Dat wat we het afgelopen jaar hebben opgewekt, gaat daar nog van af. Het afgelopen jaar hebben de panelen 322 kWh opgewekt. We hebben dus 32 kWh van het net geleverd gekregen.
De Nederlandse Green Evelien die in de Belgische Ardennen woont met haar gezin, verbruikt 350 kWh per jaar. Maar zij heeft geen gamende zoon. Ik vraag me af waar zij in hemelsnaam zoveel elektriciteit aan uitgeeft.

Gas

We hebben het afgelopen jaar 130 m3 gas verbruikt. We wonen in een tussenwoning van ongeveer 75m2 groot, of klein eigenlijk. Voor een tussenwoning van ‘normalere mensen’ wordt al snel 1300 m3 aan gas verbruikt. Wij hebben een tegelkachel, dus in de winter trotseer ik kou en regen en pruts ik iedere ochtend met lucifers, aanmaak houtjes, en blokken om de temperatuur hier binnen aangenaam te maken. Wat overigens, volgens mijn graatmagere puber, nooit lukt. Maar ja, hij verdwijnt dan ook direct naar zijn kamer om daar huiswerk te gaan zitten maken.

Energie rekening over 2017

Het afgelopen jaar hebben we €47,- per twee maanden aan de energie leverancier betaald. Dit kwam uit op een totaal voorschotbedrag van €282,-. Hiervan krijgen we €142,66 terug. We krijgen dan ook een nieuw maandbedrag . . . €44,- per drie maanden. Wie wil dat nou niet?

We can do it!

Afgezien van de barre tochten op koude winterochtenden naar het einde van de achtertuin om hout te halen (elf meter heen en elf meter terug), heb ik niet echt het gevoel dat we ergens heel erg moeten afzien. Wij zijn nauwelijks bezig met het besparen op elektriciteit of gas. Eigenlijk is zoals wij leven heel erg makkelijk. En als wij het kunnen, dan kunnen meer mensen het. En als meer mensen het kunnen en ook doen, dan zijn dat een heleboel druppeltjes op de gloeiende plaat. En hoe meer druppeltjes, hoe beter.

We gaan het klimaatakkoord van Parijs gewoon waarmaken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *